Back to Artecno home page
 Motor cautare

Prin:
 Reviste

Instalatorul nr.1/2001
Instalatorul
nr. 1/2001

 

Normativele de instalatii pentru constructii

Revistele INSTALATORULELECTRICIANUL si TRIBUNA CONSTRUCTIILOR, consecvente in actiunea de difuzare a informatiilor privind reglementarile tehnice, publica Lista normativelor si reglementarilor tehnice de instalatii in vigoare la 1 ianuarie 2001. Lista cuprinde o selectie a principalelor acte normative din domeniul instalatiilor, grupate pe urmatoarele domenii:
- instalatii de incalzire, ventilare, climatizare si frig;
- instalatii sanitare, de alimentare cu apa si canalizare;
- instalatii de gaze naturale, gaze petroliere lichefiate si carburanti;
- instalatii electrice de automatizare si telecomunicatii;
- reglementari comune pentru instalatii si constructii;
- reglementari cu caracter general.
Lista cuprinde, in primul rand, normativele fundamentale pentru fiecare specialitate, normative elaborate in ultimii ani si anume: I 13 - 2000 pentru instalatii de incalzire, I 5 - 98 pentru instalatii de ventilare, I 9 - 94 pentru instalatii sanitare, I 6 - 2000 pentru instalatii de gaze naturale si I 7-98 pentru instalatii electrice.
Acestea sunt completate de o serie de normative specifice, ghiduri si solutii cadru, elaborate dupa 1990, care definesc si expliciteaza cerintele si conditiile minime de calitate si functionale corespunzatoare instalatiilor noi sau existente.
Alaturi de acestea isi gasesc locul, fiind in valabilitate, unele reglementari tehnice mai vechi, asa-zisele "mosteniri ale trecutului", care vor constitui substanta unor viitoare normative, cu ocazia revizuirii acestora.
La final, sunt enumerate o serie de reglementari aplicabile pentru ansamblul cladirii (constructii si instalatii) precum si prescriptii si acte normative cu caracter general, care reglementeaza activitati aflate in interdependenta cu domeniul instalatiilor pentru constructii.
Tot acest fond de reglementari tehnice - rezultat al creativitatii specialistilor breslei de instalatii din proiectare, cercetare, invatamant, executie si exploatare se afla intr-o permanenta actiune de innoire pentru adaptarea la cerintele societatii moderne romanesti, aflata pe calea integrarii europene. In elaborarea reglementarilor tehnice de instalatii, este de remarcat aportul deosebit al unor institutii ca: IPCT, INCERC, ICECON, PRODOMUS, UTCB - Facultatea de Instalatii.
Cadrul acestei activitati este asigurat de Ministerul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei prin Comitetul Tehnic de specialisti CT - C4, in colaborare cu Asociatia Inginerilor de Instalatii din Romania - AIIR.
Pentru fiecare reglementare tehnica din lista sunt indicate: titlul, elaboratorul, indicativul, ordinul de aprobare si publicatia in care a fost difuzata.
Lista se distribuie abonatilor publicatiilor tehnice ARTECNO, in brosura separata.

ing. Dan Berbecaru - IPCT